/ Przepisy / Barszcz czerwony zabielany

Opis przygotowania

Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą. Wrzucić chrzan, czosnek i kromkę chleba razowego. Dodać kminek, sól i cukier. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Ugotować wywar jarzynowo-grzybowy. Marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i selera włożyć do garnka. Zalać wodą. Wrzucić grzyby, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i zostawić na wolnym ogniu na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyjąć jarzyny. Do wywaru wlać zakwas buraczany – przez sitko, aby do zupy nie dostał się kminek. Ilość zakwasu zależy od upodobań, wg Ewy najlepiej smakuje pół na pół. Podgrzać, lecz nie gotować. W razie potrzeby posłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny. Zabielić śmietaną (wcześniej zahartować ją gorącym barszczem).

Podawać z ziemniakami i drobno posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki można wcześniej utłuc i podsmażyć na patelni (warto wykorzystać kartofle z dnia poprzedniego).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 262
Ewa gotuje - odc. nr 262

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...

 

Podobne przepisy

Zupa z brukwi

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać mięso lub kości. Zalać wodą. Wrzuc ...

Krem z dyni i papryki

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...

Zupa z jabłek i gruszek

Nowoczesna interpretacja jabłczanki...

Tajska zupa rybna

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...

Wróć do listy przepisów