
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło. Wrzucić ziemniaki, podsmażyć. Po chwili dodać kalarepę. Wymieszać. Zalać wywarem.
Na patelni, na łyżce masła, usmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Przełożyć do zupy. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną (najpierw trzeba ją zahartować). Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać i podawać.
Na talerzu można udekorować gałązką koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Z mleczkiem kokosowym;-)
Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w ...
Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...