Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlać żubrówkę. Wymieszać i odstawić.
Na żeliwnej patelni rozpuścić cukier. Gdy powstanie karmel, wrzucić jabłka. Dodać miąższ z wanilii. Wymieszać i smażyć przez chwilę.
Ciasto przyciąć tak, by miało średnicę o 2 cm większą niż patelnia. Takim krążkiem nakryć podsmażone jabłka. Nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Po wyjęciu z pieca przełożyć delikatnie na paterę lub talerz, odwracając przy tym patelnię do góry dnem.
Podawać z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...
Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...
Foremki posmarować roztopionym masłem, posypać wiórkami kokosowymi. Do reszty masła d ...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...