/ Przepisy / Orientalny krem z dyni

Opis przygotowania

Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj główkę czosnku i cebulę, dopraw solą i tymiankiem, skrop oliwą i wstaw na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu dynię ostudź i obierz ze skóry.

W garnku podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pastę curry. Wymieszaj. Zalej mleczkiem kokosowym oraz ciepłym wywarem jarzynowym. Dodaj miąższ z dyni oraz czosnku, cebulę a także wszystkie „soki” z pieczenia. Wrzuć przekrojoną na pół i rozgniecioną trawę cytrynową (jeśli nie uda się jej kupić, można zastąpić sokiem z cytryny). Zagotuj.

Z zupy wyjmij kawałki trawy cytrynowej. Dodaj sok z limonki. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj udekorowane posiakaną kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 197
Ewa gotuje - odc. nr 197

Tym razem odcinek warzywny. Pani Ewa przygotuje tort jarzynowy oraz zupę...

 

Podobne przepisy

Minestrone z grillowanych warzyw

Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...

Krem chrzanowy

Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki...

Zupa ekonomiczna

Pierwowzór "kuroniówki";-)

Zupa piwna na boczku z grzybami

Polewka po staropolsku warzona...

Wróć do listy przepisów