/ Przepisy / Tarta z malinami

Opis przygotowania

Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Zimne ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. Wykleć formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie „wstanie”. Wstawić do pieca nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 15 minut.

Po kwadransie wyjąć papier z obciążeniem i piec prze kolejne 15 minut – na złoty kolor.

Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 194
Ewa gotuje - odc. nr 194

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz pokaże, jak w domowych warunkach...

 

Podobne przepisy

Owoce pod koglem-moglem

Morele, brzoskwinia i gruszka...

Rogale świętomarcińskie

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...

Pierniki świąteczne

Dzieciaki uwielbiają takie wypieki!

Ciasteczka wycinanki

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę i jajko. W ...

Wróć do listy przepisów