/ Przepisy / Grysikowiec

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jajka i dolać miód. Wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i włożyć do osobnej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (20x32 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C 15-20 minut.

Grysik ugotować na mleku. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodać żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszać rodzynki.

Ciasta wyjąć z piekarnika. Posmarować powidłami śliwkowymi i przełożyć masą grysikową. Wierzch udekorować wedle uznania, np. wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 61
Ewa gotuje - odc. nr 61

Ewa Wachowicz po raz kolejny zaprosi do swojej kuchni Natalię Podymę, 9-letnią...

 

Podobne przepisy

Bajkowy torcik jabłkowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...

Ciasteczka ryżowe

Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...

Piwoszki

Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...

Rzeszowiak

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...

Wróć do listy przepisów