/ Przepisy / Grysikowiec

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jajka i dolać miód. Wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i włożyć do osobnej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (20x32 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C 15-20 minut.

Grysik ugotować na mleku. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodać żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszać rodzynki.

Ciasta wyjąć z piekarnika. Posmarować powidłami śliwkowymi i przełożyć masą grysikową. Wierzch udekorować wedle uznania, np. wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 61
Ewa gotuje - odc. nr 61

Ewa Wachowicz po raz kolejny zaprosi do swojej kuchni Natalię Podymę, 9-letnią...

 

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-kawowy

Białka ubić ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Zmiksować z żółtkami. Następnie wymies ...

Serownik-murzynek

Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...

Herbatnikowy domek z serem

Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...

Wróć do listy przepisów