
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia, podzielić na trzy części. Do formy (25 x 40 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) dać 1/3 sypkich składników, na nie połowę startych jabłek, na jabłka kolejną porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka.
Na wierzch wyłożyć trzecią część sypkich składników i wiórki zimnego masła. Piec ok. 55 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje”...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)
Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...
Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...