/ Przepisy / Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Opis przygotowania

Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas sprawdzić na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć.

Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Uważać, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna oliwa powinna pokryć cały makaron.

Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 98
Ewa gotuje - odc. nr 98

Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...

 

Podobne przepisy

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Na Święto Niepodległości i św. Marcina!

Sola w pomidorowo-serowej skórce

W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony p ...

Schabowy z kością

Klasyka w nowej odsłonie;-)

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Wróć do listy przepisów