/ Przepisy / Snikers

Opis przygotowania

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na dużą blachę, piec przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.

Zrobić ciasto orzechowe. Białka ubić z cukrem, dodać mąki połączone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Można dodać łyżkę płynnego miodu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 45 minut.

W   3/4  szklanki mleka rozmieszać mąkę oraz żółtka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka wlać przygotowaną wcześniej zawiesinę i ugotować budyń. Ostudzić. Kostkę masła utrzeć z niewielką ilością cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na końcu dodać kakao. Można dolać kieliszek spirytusu.

Mleko skondensowane słodzone gotować na wolnym ogniu przez około 1   1/2  godziny. Wystudzić i otworzyć puszkę. Można też kupić gotowa masę kajmakową lub karmelową w puszce.
Biszkopt posmarować około   3/4  masy. Nałożyć ciasto orzechowe. Na ciasto masę kajmakową. Przykryć drugą połowa biszkopta. Wierzch posmarować resztą masy. Posypać orzechami. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po schłodzeniu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 119
Ewa gotuje - odc. nr 119

Kapuśniaczki babuni, ciasto snikers. Na tydzień przed Bożym Narodzeniem...

 

Podobne przepisy

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...

Ciasto z kaszą manną

Mleko, cukier, kakao i masło przełożyć do garnka. Zagotować. Wsypać kaszę mannę. Podg ...

Piramida limonkowa

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...

Kocie oczka

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...

Wróć do listy przepisów