
Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z soku. Odciśniętych owoców nie wyrzucać. Sok uzupełnić wodą do objętości 1 litra i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić nią sok i jeszcze raz zagotować. Do pucharków nałożyć nieco odsączonych owoców. Zalać sokiem i schłodzić. Można podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Świeże jagody wyśmienicie smakują też zapieczone w kokilkach, z odrobiną miodu i masła (180 st. C, 15 minut). Podawać z lodami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...