Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Keks

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy jajecznej - cały czas ucieraj±c. Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki gor±cej wody, dodać rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) posiekać, dodać ods±czone rodzynki, odrobinę m±ki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta. Wymieszać, przełożyć do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypana bułk± tart±). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu, z termoobiegiem czas pieczenia około 1 godz.).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 129
Ewa gotuje - odc. nr 129

Nale¶niki ze szpinakiem, keks.W kolejnym odcinku - nale¶niki ze szpinakiem...

 

Podobne przepisy

Cytrynowiec

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać m±kę przesian± z proszkiem do p ...

Piwne tiramisu

Z musem malinowym;-)

Placuszki z m±ki kasztanowej

Z miodem i ¶wieżymi owocami;-)

Wróć do listy przepisów