Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Cytryny kiszone po marokańsku

Opis przygotowania

Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.

Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 392
Ewa gotuje - odc. nr 392

Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...

 

Podobne przepisy

Czerwone pesto

Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...

Shot cytrusowy

Wzmacnia odporność!

Omlet francuski

Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić ...

Roladki z cukinii

Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą). Ugotow ...

Wróć do listy przepisów