
Pier¶ indyka pokroić w paski. Przyprawić sol±, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyci¶nięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamkn±ć i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Przygotować sos. Z pomarańczy wyci±ć filety, z resztek wycisn±ć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić ¶wieżo otart± gałk± muszkatołow±. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować.
Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia smarować marynat±. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy czę¶ci, nie docinaj±c jednak do końca...
Znakomity na zimno, jak i na ciepło;-)
Z cytryny wycisn±ć sok, rozpu¶cić w nim miód (do glazurowania najlepsze s± miody jasn ...
Skórę na gęsich piersiach naci±ć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron sol±, pieprzem, ...