/ Przepisy / Chłodnik na zakwasie buraczanym

Opis przygotowania

Kiszone buraki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Zalać wywarem i postawić na kuchence. dodać pokrojoną botwinkę (bez liści) i zagotować.

Do gorącej zupy wrzucić posiekane liście botwiny. Wlać zakwas i wystudzić.

Posłodzić miodem. Dorzucić pokrojone warzywa i zieleninę. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Podawać z kostkami lodu z sokiem cytrynowym. Można też zamrozić wodę z plasterkami cytryny na dnie miseczek, a następnie nalać do nich chłodnik.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 392
Ewa gotuje - odc. nr 392

Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...

 

Podobne przepisy

Wegański bigos na włoskiej

Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)

Chłodnik litewski

Botwinka na zimno;-)

Kapusta kiszona z marchewką i granatem

Naturalny probiotyk i solidna dawka witaminy C;-)

Sałata z domowym winegretem

Na syropie klonowym;-)

Wróć do listy przepisów