/ Przepisy / Chleb z garnka

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wsypać mąkę. Posolić i wyrobić. Garnek o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać mąką. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką i włożyć do naczynia. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Można przyśpieszyć ten proces wstawiając garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.

Po wyrośnięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.

Gotowy chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 390
Ewa gotuje - odc. nr 390

W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyjątkowo zdrowej...

 

Podobne przepisy

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Chleb z czarnuszką na zakwasie

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać k ...

Owocowy przysmak z grilla

Cukier puder połączyć z cynamonem. Jabłka obrać, pozbawić ogonków i szypułek, pokroić ...

Wróć do listy przepisów