Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepł± wodę, wsypać m±kę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsypać m±kę. Posolić i wyrobić. Garnek o ¶rednicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać m±k±. Z ciasta zrobić kulę, obsypać m±k± i włożyć do naczynia. Zostawić do wyro¶nięcia aż podwoi objęto¶ć. Można przy¶pieszyć ten proces wstawiaj±c garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Po wyro¶nięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.
Gotowy chleb wyj±ć na kratkę i wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyj±tkowo zdrowej...
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...
Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu od ...
Wariacja na temat caprese;-)
Znakomity dodatek do wędlin!