
Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i zagotować. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.
Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez godzinę.
Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. Mięso oddzielić od kości. Warzywa pokroić w kostkę. Ułożyć w tortownicy. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. Wstawić do lodówki na całą noc.
Podawać pokrojone na kawałki – z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
W moździerzu wymieszać...
Znakomity dodatek do dań słonych, jak też deserów!
W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...