
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, wrzucić rozdrobnione żółtka i zagnieść ciasto. Uformować wałek i zostawić w spokoju na 10 minut.
Przekroić na pół. Jedną część odłożyć, drugą rozwałkować na kształt prostokątnej formy i przełożyć do blaszki (wyścielonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Przyprawić cynamonem. Dorzucić skórkę pomarańczową. Wymieszać, odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć na podpieczony spód. Posypać cukrem.
Drugą połowę ciasta rozwałkować podobnie jak poprzednio i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu polukrować (połowę pomady zabarwić sokiem z buraka).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...
Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...
Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, połączyć z żółtkami, miodem, ubit ...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, posmarować białkiem. Na części ułożyć rozmrożone połów ...