/ Przepisy / Pomidorówka dla dzieciaka

Opis przygotowania

W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno pokrojone warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.

Dodać przecier oraz pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). Zagotować i zmiksować.

Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 337
Ewa gotuje - odc. nr 337

Wiele mam, babć, opiekunek i przedszkolanek niemal codziennie zadaje sobie...

 

Podobne przepisy

Kartoflanka

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Zupa z kaszą jaglaną

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Wróć do listy przepisów