
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia.
Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Włoska wariacja na temat pomidorówki...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...