
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przecisnąć czosnek. Wlać ocet.
Mięso pokroić w plastry. W miseczce wymieszać paprykę z chili, cukrem i solą. Tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso. Plastry ułożyć na cebuli z czosnkiem. Naczynie przykryć i wstawić na 9 godzin do piekarnika, rozgrzanego do 90 st. C.
Upieczoną łopatkę przełożyć na deskę, poszarpać widelcem. Kromkę chleba posmarować musztardą, nałożyć wieprzowinę, przykryć drugą kromką. Przekroić na pół i podawać z ogórkiem kiszonym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....
Do tego ciecierzyca , rukola i orzechy włoskie;-)
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...
Z mieloną wołowiną...
Rybę skropić sokiem z cytryny, solidnie przyprawić solą i pieprzem. Posmarować roztop ...