Ewa / Przepisy / Zupa meksykańska

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć i ugotować. Kolby kukurydzy również ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku, na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.

Zalać bulionem. Dodać mieszankę przypraw meksykańskich, pomidory z puszki i przecier. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną fasolę oraz ziarna kukurydzy (odcięte od kolby). Przyprawić posiekaną papryczką chili. Przykryć i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i cząstką limonki – owoc służy do skropienia potrawy.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 400 g - mielonej wołowiny
  • 1 l - wywaru wołowego
  • 2 - cebule
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - masła do smażenia
  • 2 łyżeczki - przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 1 puszka - pomidorów
  • 3 łyżki - przecieru pomidorowego
  • 400 g - fasoli czerwonej (po ugotowaniu)
  • 2 kolby - kukurydzy
  • 1 - papruka czerwona
  • 1 - papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • Do podania
  • kwaśna śmietana
  • limonka
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 296

W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów