Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solić, bo skórka solidnie chroni je przed penetracją soli. Po ugotowaniu kartofle obrać, pokroić w zgrabne talarki i przełożyć do miski. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć w niej pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy się lekko zezłoci, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i przezroczysta. Patelnię zdjąć z ognia, zawartość przełożyć do miski z ziemniakami. Smak po smażeniu wymyć octem winnym, wlać do miski. Następnie dorzucić korniszony pokrojone w drobną kostkę. W ciepłym bulionie rozpuścić łyżkę musztardy i takim sosem polać ziemniaczaną sałatkę. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić, by wszystko ładnie się zmacerowało.
Do sałatki można dodać jeszcze kilka listków rukoli - w smaku jest lekko gorzkawa, więc doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami austriackiego specjału.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...
Zrobić domowy winegret. Do szklanki przecisnąć czosnek (przez praskę), przyprawić sol ...
Legenda Nowego Jorku!
Sałaty poszarpać do miski. Dorzucić oliwki, kapary, pokrojone pomidory, jajka, pa ...
Arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do duż ...