/ Przepisy / Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy

Opis przygotowania

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, słodzik (taki, który można używać do pieczenia). Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek. Pomarańcze myję i na tarce o drobnych oczkach ścieram skórkę z połowy owocu. Ocierać trzeba bardzo uważnie, gdyż zaraz pod skórką znajduje się biały miąższ, który jest gorzki i mógłby zepsuć ciasto.

Następnie nożem obkrawam skórkę i wycinam zgrabne pomarańczowe fileciki. Formę cieniutko smaruję masłem. Na spodzie układam pomarańczowe filety (jeśli pomarańcza jest mała, trzeba wyfiletować dwa owoce). Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Drewnianą łyżką bardzo delikatnie łączę z masą żółtkową. Przelewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 40-45 minut (foremka prostokątna 16x24 cm lub okrągła o średnicy 20-22 cm).

Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, odwracam do góry dnem i wyciągam z formy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 76
Ewa gotuje - odc. nr 76

Tym razem dieta rybna, bogata w kwasy omega-3. Najpierw Ewa Wachowicz uwędzi...

 

Podobne przepisy

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Ciasteczka z migdałami i morelami

Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...

Tort prezydent

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao ...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Wróć do listy przepisów