Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence. Posłodzić. Wrzucić masło. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wlać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszać – powinny powstać kluski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić rękoma. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przykryć i ponownie odstawić – tym razem na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować. Za pomocą pierścienia wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C.
Ser przepuścić przez maszynkę. Przełożyć do makutry. Dodać ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Utrzeć.
W wyrośniętych krążkach zrobić wgłębienia, np. dnem szklanki. Nałożyć farsz serowy. Posmarować mlekiem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C. Podawać z zimnym mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Początek długiego, majowego weekendu to doskonała okazja, by zorganizować...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną ...