/ Przepisy / Marchewkowa na ostro

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę pokrojoną w plastry. Przesmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie posiekany czosnek. Wymieszać.

Zalać wywarem jarzynowym (można użyć wody).

Dorzucić liście kaffiru lub trawę cytrynową oraz pokrojoną papryczkę chili. Imbir obrać i zetrzeć na tarce wprost do garnka. Wlać mleczko kokosowe. Doprawić solą. Przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć liście kaffiru, a zupę zmiksować na gładki krem.

Doprawić skórką otartą z limonki, następnie zakwasić wyciśniętym z niej sokiem (można zastąpić cytryną). Zagotować.

Na talerzu udekorować świeżą kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 271
Ewa gotuje - odc. nr 271

Są tacy, którzy na rowerze jeżdżą przez cały rok. Ewa Wachowicz woli jednak,...

 

Podobne przepisy

Tajska zupa rybna

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...

Żurek stryszawski

Klasyka z naszych gór!

Sułkowicka "krzonówka"

W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...

Zupa ziemniaczana inaczej

Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...

Wróć do listy przepisów