/ Przepisy / Kartoflanka

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić majerankiem. Posolić. Przykryć i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Boczek pokroić. Wrzucić na patelnię i usmażyć na wolnym ogniu. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Na tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia boczku, zrumienić cebulę. Można ją nawet lekko przypalić. Przełożyć do garnka.

Zupę podawać z usmażonym boczkiem. Można udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 255
Ewa gotuje - odc. nr 255

Myli się ten, kto twierdzi, że z prostych, ogólnodostępnych składników...

 

Podobne przepisy

Pieczarkowa pod ciastem francuskim

Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle...

Krem z dyni i papryki

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...

Krem z zielonego groszku

Cebulę posiekać, przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle. Dodać groszek, zalać wyware ...

Krem z kiszonych ogórków

Ogórkowa nieco inaczej...

Wróć do listy przepisów