Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Dorzucić czosnek. Dodać oliwę, ocet i cukier. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną a sos mocno zgęstnieje. Następnie przetrzeć przez drobne sitko lub zmiksować.
Gorący sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Aby przedłużyć trwałość domowego ketchupu, słoiczek można wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i w ten sposób zapasteryzować.
Podawać jako dodatek do kiełbasy z rusztu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....
Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Na talerzu położyć rukolę, na nią bura ...
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki ...
Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą). Ugotow ...
Składniki wrzucić do miksera, rozdrobnić, zalać sokiem z cytryny i oliwą, po czym zmi ...