/ Przepisy / Orientalny krem z soczewicy

Opis przygotowania

Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem, przykryć i gotować przez 40 minut.

W tym czasie przygotować paluszki. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć na desce, posypać sezamem, wgnieść w ciasto wałkiem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą. Za pomocą radełka wyciąć paski. Każdy przekręcić i ułożyć na blasze piekarnikowej (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez kilkanaście minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki pokrojone w plastry. Po chwili dorzucić pokrojoną cebulę. Dodać posiekany czosnek. Przesmażyć i przełożyć do garnka z soczewicą.

Dodać pomidory. Dorzucić pokrojoną papryczkę chili (bez pestek). Przyprawić świeżo startym imbirem. Dodać suszony cząber. Wymieszać, przykryć i gotować przez 5 minut.

Przyprawić wasabi i sosem sojowym. Zmiksować. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu udekorować listkami kolendry. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 241
Ewa gotuje - odc. nr 241

Po świętach wszystkim należy się chwila kulinarnego oddechu, przydadzą...

 

Podobne przepisy

Zupa z suszu

Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!

Zupa meksykańska

Na ostro!

Tajska zupa rybna

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...

Zakwas na barszcz czerwony

Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)

Wróć do listy przepisów