/ Przepisy / Zupa ziemniaczana

Opis przygotowania

Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki. Podsmażyć na patelni na maśle, zaczynając od ziemniaków i marchewki. Pod koniec dodać cebulę, pora i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do garnka z ciepłym wywarem. Odrobiną bulionu wymyć smak z patelni. Gotować do miękkości. Pod koniec zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować świeżą bazylią. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, co zależy od zawartości skrobi w ziemniakach, można ją zagęścić łyżką kartoflanki. Jako dodatek można zrobić chipsy z boczku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 234
Ewa gotuje - odc. nr 234

Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy

Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni ro ...

Krem z ziemniaków

Warzywa obrać, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na odrobinie ...

Grochówka na żeberkach

Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...

Zupa śledziowa

Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...

Wróć do listy przepisów