Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z gruszkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jogurt i żółtko. Wymieszać, po czym zagnieść ciasto. Uformować wałek, włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut do lodówki.

Z zimnego ciasta odkroić 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy lub formy na tartę (wcześniej natłuścić ją masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem. Podpiec w piekarniku – 30 minut, 170 st. C.

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem brązowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi, imbirem i cynamonem. Nałożyć na podpieczone ciasto.

Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć w kratkę na gruszkach. Paski ciasta ułożyć również na brzegu. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.

Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 227
Ewa gotuje - odc. nr 227

Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...

 

Podobne przepisy

Grysikowiec

Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jaj ...

Sernik szachownica

Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...

Beza z kremem kokosowym i malinami

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...

Tarta z budyniem i owocami leśnymi

Na herbatnikach bezglutenowych;-)

Wróć do listy przepisów