/ Przepisy / Tarta z gruszkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jogurt i żółtko. Wymieszać, po czym zagnieść ciasto. Uformować wałek, włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut do lodówki.

Z zimnego ciasta odkroić 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy lub formy na tartę (wcześniej natłuścić ją masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem. Podpiec w piekarniku – 30 minut, 170 st. C.

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem brązowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi, imbirem i cynamonem. Nałożyć na podpieczone ciasto.

Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć w kratkę na gruszkach. Paski ciasta ułożyć również na brzegu. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.

Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 227
Ewa gotuje - odc. nr 227

Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...

 

Podobne przepisy

Mazurek

Na kruchym cieście malowane!

Ciasteczka serowe

Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...

Ucierane z porzeczkami

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...

Baba wielkanocna

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszki ...

Wróć do listy przepisów