
Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować (w szybkowarze 15 minut).
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry (za wyjątkiem kalafiora). Przesmażyć na łyżce masła lub oliwy – zaczynając od najtwardszych jarzyn korzeniowych. Przełożyć do garnka z bulionem, dodać różyczki kalafiora. Przyprawić chili oraz imbirem i gotować do miękkości (w szybkowarze 5 minut).
Po ugotowaniu wyłowić mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z kawałkami ugotowanego kurczaka oraz kleksem śmietany i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Lekko kwaśna, z dużą ilością warzyw;-)
Pikantny i sycący!
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...