/ Przepisy / Karp wędzony

Opis przygotowania

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć z solanki i osuszyć. Następnie nabić na haki i wstawić do wędzarni na 2-3 godziny.

Jeśli nie mamy profesjonalnej wędzarni, rybę można przyrządzić w domowej kuchni. Wystarczy metalowe pudełko lub duża puszka (po ciastkach czy czekoladkach). Na dno sypiemy liście zielonej herbaty, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy folią aluminiową (2-3 warstwy), nakłuwamy widelcem, układamy kawałki karpia i zamykamy. Zamiast folii można użyć tacki aluminiowej do grillowania. Puszkę stawiamy na gazie lub ruszcie i na wolnym ogniu wędzimy rybę przez 20-30 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 222
Ewa gotuje - odc. nr 222

Tym razem Ewa zaprasza na wędzonego karpia! Na deser ciasto z bezą i p...

 

Podobne przepisy

Tatar z dorsza i awokado

Befsztyk tatarski z... ryby!

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Karp chrzanem nadziewany

Niezwykle delikatny...

Śledzie po kaszubsku

Ryba w pomidorach;-)

Wróć do listy przepisów