/ Przepisy / Zapiekanka ziemniaczana

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, kawałek pora pokroić w plasterki.

Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym , na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem.

Piec w 200 st. C przez około 1,5 godziny. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Udekorować natką pietruszki

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 199
Ewa gotuje - odc. nr 199

Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...

 

Podobne przepisy

Sznycle ziemniaczane z kaszanką

Wyglądają jak kotlety, a w środku kartofle i... kiszka;-)

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Burgery śródziemnomorskie

Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...

Kisz z łososiem i brokułami

Tarta w wersji wytrawnej.

Wróć do listy przepisów