/ Przepisy / Orientalny krem z dyni

Opis przygotowania

Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj główkę czosnku i cebulę, dopraw solą i tymiankiem, skrop oliwą i wstaw na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu dynię ostudź i obierz ze skóry.

W garnku podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pastę curry. Wymieszaj. Zalej mleczkiem kokosowym oraz ciepłym wywarem jarzynowym. Dodaj miąższ z dyni oraz czosnku, cebulę a także wszystkie „soki” z pieczenia. Wrzuć przekrojoną na pół i rozgniecioną trawę cytrynową (jeśli nie uda się jej kupić, można zastąpić sokiem z cytryny). Zagotuj.

Z zupy wyjmij kawałki trawy cytrynowej. Dodaj sok z limonki. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj udekorowane posiakaną kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 197
Ewa gotuje - odc. nr 197

Tym razem odcinek warzywny. Pani Ewa przygotuje tort jarzynowy oraz zupę...

 

Podobne przepisy

Wodzionka

Zupa na gwoździu...

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...

Rosół z grysikiem

Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...

Zupa kapuściana

Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...

Wróć do listy przepisów