/ Przepisy / Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Opis przygotowania

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron (bez tłuszczu). Zalać gorącą wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę - przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Zamknąć szybkowar i pod ciśnieniem gotować przez około 20 minut (w tradycyjnym garnku trzeba gotować mniej więcej półtorej, a nawet dwie godziny, aż mięso będzie miękkie).

Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.

Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na plastry i podać na półmisku, polewając odrobiną sosu - resztę serwować w sosjerce.

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i buraczkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 139
Ewa gotuje - odc. nr 139

W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...

 

Podobne przepisy

Kapusta z koperkiem

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...

Kaczka w sosie winnym

Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna, centymetrowa kratka. N ...

Glazurowane skrzydełka z rusztu

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Wróć do listy przepisów