/ Przepisy / Półkruche z jabłkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z masłem, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę, zagnieść ciasto.

Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

Prostokątną foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć jabłka, następnie posypać je cukrem i cynamonem.

Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-45 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 45
Ewa gotuje - odc. nr 45

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje kaczkę w pomarańczach, na deser upiecze...

 

Podobne przepisy

Sernik z białą czekoladą

Na płatkach owsianych!

Ciasto spod widelca

Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...

Małdrzyki krakowskie

Znane od wieków smażone placuszki z twarogu;-)

Sernik na czekoladowym cieście

Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ...

Wróć do listy przepisów