/ Przepisy / Gęsie nóżki

Opis przygotowania

Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. oprószyć majerankiem i maynować przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej).

Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie i obsmażyć mięso na złoto z każdej strony-kładąc najpierw skórą do dołu 9nie trzeba dodawać żadnego oleju, bo tłuszcz sam się wytopi). Zrumienione nóżki przełożyć do dużego rondla.

Na patelnię wlać czerwone wino i "wymyć smak". Płyn przelać do rondla z mięsem. Dodać suszoną żurawinę. Zamknąć pokrywką szybkowarową i gotować przez około 45 minut. Pod normalną pokrywą mieśa trzeba dusić około 1,5 h i w razie potrzeby podlewać wodą. Można też wstawić gęsie nóżki do piekarinka i upiec w temp. 180 st. C przez około 1,5 h. Gry mięso zmięknie, delikatnie zebrać cały tłuszcz i schować w lodówce - jako rarytas - a sos odparować lub zagęścić łyżką mąki.

Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Wrzucić na patelnię, podlać miodem pitnym (może być białe wino lub trochę wody), Doać sok z cytryny, dorzucić rodzynki i cynamon po czym posłodzić cukrem trzcinowym. Dusić do momentu aż jabłka lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Takie jabłka to fantastyczy dodatek do pieczoen gęsi czy też innego mięsa.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 151
Ewa gotuje - odc. nr 151

Dziś Ewa Wachowicz zaprasza na tradycyjną kuchnię polską. Będzie gęsina,...

 

Podobne przepisy

Golonka w kapuście

Golonki umyć, osuszyć, opalić nad kuchenką z ewentualnych włosków. Natrzeć solą i pie ...

Karp w sosie cebulowym

Dzwonka karpia posolić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.Cebulę pokroić ...

Rösti

Placek ziemniaczany po helwecku;-)

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów