/ Przepisy / Gęsie nóżki

Opis przygotowania

Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. oprószyć majerankiem i maynować przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej).

Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie i obsmażyć mięso na złoto z każdej strony-kładąc najpierw skórą do dołu 9nie trzeba dodawać żadnego oleju, bo tłuszcz sam się wytopi). Zrumienione nóżki przełożyć do dużego rondla.

Na patelnię wlać czerwone wino i "wymyć smak". Płyn przelać do rondla z mięsem. Dodać suszoną żurawinę. Zamknąć pokrywką szybkowarową i gotować przez około 45 minut. Pod normalną pokrywą mieśa trzeba dusić około 1,5 h i w razie potrzeby podlewać wodą. Można też wstawić gęsie nóżki do piekarinka i upiec w temp. 180 st. C przez około 1,5 h. Gry mięso zmięknie, delikatnie zebrać cały tłuszcz i schować w lodówce - jako rarytas - a sos odparować lub zagęścić łyżką mąki.

Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Wrzucić na patelnię, podlać miodem pitnym (może być białe wino lub trochę wody), Doać sok z cytryny, dorzucić rodzynki i cynamon po czym posłodzić cukrem trzcinowym. Dusić do momentu aż jabłka lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Takie jabłka to fantastyczy dodatek do pieczoen gęsi czy też innego mięsa.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 151
Ewa gotuje - odc. nr 151

Dziś Ewa Wachowicz zaprasza na tradycyjną kuchnię polską. Będzie gęsina,...

 

Podobne przepisy

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Makaron w sosie borowikowym z kaczką

Włoska pasta z polskimi dodatkami...

Naleśnikowy twist z jarzyną

Mocno zakręcona zapiekanka...

Żeberka w coli z rusztu

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprze ...

Wróć do listy przepisów