/ Przepisy / Makaron z sosem z cukinii

Opis przygotowania

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor.

Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości). Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki.

Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać winem. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.

Wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami). Trzymać jeszcze minutę na ogniu.

Makaron ugotować al dente. Dodać sos, lekko wymieszać, wyłożyć na talerze. Udekorować świeżym oregano. Oprószyć tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 73
Ewa gotuje - odc. nr 73

Tym razem kuchnia włoska. A jeśli tak, to w programie nie może zabraknąć...

 

Podobne przepisy

Indyk dla dzieciaka

Mięso pokroić na zgrabne paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie poło ...

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Gęś nadziewana

Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Wróć do listy przepisów