W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać łodyżki selera i ziemniaki pokrojone w małe kawałeczki. Mieszając od czasu do czasu smażyć przez kilka minut, ale nie rumienić. Wlać niewielką ilość wody - tak, by przykryła warzywa. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Przetrzeć przez sito - nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
Łososia pokroić na plastry - w poprzek. Zwinąć w roladki i owinąć bekonem. Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać półcentymetrową warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plastry czosnek. Wyjąć i usmażyć roladki - na średnim ogniu, by ładnie się zrumieniły z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki (wyjmując wcześniej wykałaczki). Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z białym ryżem (ziarenka lekko przesmażyć w odrobinie oleju, zlać wodą i ugotować).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku łosoś smażonego w bekonie. To połączenie ryby i wieprzowiny...
Na cieście chlebowym!
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...
Włoski klasyk w sezonowej odsłonie;-)