/ Przepisy / Herbata na zimę

Opis przygotowania

Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać świeżo startą skórkę z cytryny, skarmelizować. Imbir pokroić w kosteczkę, a cytrynę (bez skórki) w plasterki. Do garnka wlać wodę i dorzucić skarmelizowaną skórkę z cytryny, cytrynę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, imbir i świeżo startą gałkę muszkatołową.

Wsypać herbatę i dodać 2 łyżki cukru. Gdy zacznie wrzeć, gotować jeszcze przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Można odstawić na moment pod przykryciem. Następnie przecedzić przez sitko i rozlać do kubków lub filiżanek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 117
Ewa gotuje - odc. nr 117

Rozgrzewająca herbata, zupa ziemniaczana z czosnkiem, ciasteczka imbirowe...

 

Podobne przepisy

Kruszaniec Bożenki

Wyjątkowo kruche, niesamowicie smaczne!

Kaszotto gryczane z topinamburem

Jako dodatek lub samodzielne danie...

Mieszanka przypraw

Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do słoika, schować do lodówki. ...

Domowy chrzan

Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny - jeśli jest lekko zwi ...

Wróć do listy przepisów