/ Przepisy / Glazurowane skrzydełka z rusztu

Opis przygotowania

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasne, np. z akacji, lipy lub wielokwiatowy). Następnie dodać sos sojowy, sól i oliwę. Energicznie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć skrzydełka, dodać kilka małych cebulek obranych z łupin, przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić na kilka godzin w lodówce - najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, a w chłodziarce od czasu do czasu przemieszać.

Ruszt wysmarować olejem - by mięso nie przywarło. Ułożyć skrzydełka i cebulki. Gdy się lekko podpieką, posmarować marynatą - to właśnie ona pięknie glazuruje kurczaka. Upieczone skrzydełka i cebulki podać z drobno posiekaną kapustą pekińską wymieszaną z solą, chili, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 11
Ewa gotuje - odc. nr 11

Ewa Wachowicz zaprasza na małe co nieco - w programie przyrządzi potrawy...

 

Podobne przepisy

Pierogi razowe z jabłkami

Dla wegetarian;-)

Pstrąg pod kartoflem

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...

Jesiotr w śmietanie

Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i ...

Grillowana kapusta z sosem jogurtowym

Do przyrządzenia kapusty potrzebny jest grill z pokrywą. Kapustę wkładamy na rozgrzan ...

Wróć do listy przepisów