Do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem. Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka. Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o kuchni Zagłębia Dąbrowskiego. A że prawdziwy,...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Grzybowa na boczku i kiełbasie myśliwskiej;-)
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.
Zupa na żywym ogniu!