/ Przepisy / Cielęcina w śmietanie

Opis przygotowania

Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo to ona decyduje o smakowitości potrawy). Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim mięso, oprószyć solą i pieprzem, po czym lekko obtoczyć w mące. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać masło i gdy się rozpuści, włożyć kotleciki. Na dość dużym ogniu obsmażyć z jednej strony.

Po przełożeniu na drugą stronę dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy mięso jest już obsmażone a cebula zrumieniona, podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut. Sprawdzić, czy woda nadmiernie nie wyparowała - jeśli tak, to dolać jeszcze parę łyżek. Gdy cielęcina jest już lekko podduszona, wlać śmietanę i dusić do miękkości.

Jeśli polędwiczki są miękkie a sos jeszcze zbyt rzadki, odkryć pokrywkę i na mocniejszym ogniu odparować nadmiar wody. Jeśli trzeba - doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Podawać z kopytkami i surówką z jabłka i marchewki.

W wersji dietetycznej do cielęciny dajemy śmietanę 12% - pod koniec duszenia. Masła nie używamy w ogóle.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 65
Ewa gotuje - odc. nr 65

Tym razem Ewa Wachowicz odwiedzi Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie...

 

Podobne przepisy

Kluski śląskie z jabłkiem

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Dorsz pod pesto

Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym piep ...

Pizza na francuskim spodzie

Szybka w przygotowaniu!

Wróć do listy przepisów