/ Przepisy / Rösti

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.

Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. Nałożyć starte ziemniaki (patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok. 20 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.

Po usmażeniu patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 323
Ewa gotuje - odc. nr 323

W kolejnym odcinku programu Ewa zaprosi widzów na kulinarną podróż do jednego...

 

Podobne przepisy

Cebulowa na winie czerwonym

Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...

Bakłażan z rusztu

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...

Minestrone z grillowanych warzyw

Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...

Sałatka z buraczków i sera koziego

Dawniej panny na wydaniu buraczkami malowały sobie lico...

Wróć do listy przepisów