Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub kuchenny blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozpuszczone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia (wystarczy 15 minut).
Blachę piekarnikową posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je przy tym wciskając. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą.
Piec przez 20-25 minut w temp. 230 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie odrobinę octu balsamicznego).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...
Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...
Bardzo delikatny i... orzechowy!
Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, ...
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!