Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Torcik red velvet

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii, stopniowo dodać cukier, wybić jajka i zmiksować.

Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić.

Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać zgaszoną sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.

Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.

Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać. Oprószyć gorzką czekoladą. Udekorować kawałkami truskawek, skropionymi syropem z agawy, wymieszanymi z posiekaną miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 302
Ewa gotuje - odc. nr 302

Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....

 

Podobne przepisy

Ciasto z polewą marmurkową

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Zaskakujące ciasto pełne maku...

Ciasto drożdżowe z czekoladą

A na wierzchu kruszonka...

Piernik toskański

Przysmak z okolic Sieny;-)

Wróć do listy przepisów