Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę (wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać).
Mięso płytko naciąć, robiąc kratkę. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, wbić goździki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokryć glazurą (trochę zostawić). Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podczas pieczenia, co 5-10 minut, polewać mięso odłożoną glazurą.
Podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...
Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...
Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. ...
I serem pleśniowym...