/ Przepisy / Pizza Margherita

Opis przygotowania

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszać, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera).

Blachę piekarnikową (44x36 cm) posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty - by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta  dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.

Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.

Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 17
Ewa gotuje - odc. nr 17

Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę...

 

Podobne przepisy

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Rolada z indyka z cielęciną i musem jabłkowo-chrzanowym

Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny pła ...

Biała ryba pod chrzanem

Rybę skropić sokiem z cytryny, solidnie przyprawić solą i pieprzem. Posmarować roztop ...

Zapiekanka po irlandzku

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...

Wróć do listy przepisów