Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej. Owoce rozmrozić i przełożyć do robota, dodać cukier i budyń, zmiksować. Przelać do garnka. Podgrzać i odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
Zrobić kruszonkę. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier. Posiekać z zimnym masłem. Zagnieść, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę piekarnikową (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą). Wyłożyć schłodzoną masę śliwkową. Na śliwki zetrzeć mocno schłodzoną kruszonkę – na tarce o grubych oczkach.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa podpowie, jak zrobić doskonałą zupę z… Jasia. Na...
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
I pestkami dyni...
Z nutką egzotyki!