Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao i sodą. Mleko lekko podgrzać, a następnie dolać do ciasta. Delikatnie mieszając dodać pianę z białek (by się lepiej ubiła, dać szczyptę soli). Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 1 godzinę. Wyjąć, poczekać aż ostygnie.
Z syropu ananasowego, soku z cytryny i spirytusu przygotować poncz: wszystkie składniki wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem. Do jajek i żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, ubić trzepaczką. Zalać gotującym się mlekiem i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Ostudzić i cały czas ucierając stopniowo dodawać do masła z cukrem. Wmieszać żelatynę (rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości gorącej wody) i spirytus.
Masę podzielić na pół. Do pierwszej wmieszać łyżkę kakao, posiekane orzechy włoskie (wcześniej polecam je uprażyć) i posiekaną czekoladę. Do drugiej pokrojone drobno kawałki ananasów i sok z cytryny.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe placki. Skropić ponczem. Na dolny placek nałożyć grubą warstwę ciemnej masy, na nią równie obficie masę jasną. Przykryć górnym plackiem.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Nałożyć na tort.
Żelatynę do prezydenta najlepiej przygotować w następujący sposób: łyżkę granulatu zalać w małym naczyniu 2-3 łyżkami wody. Gdy namoknie (ok. ½ godziny), wstawić do garnka z gorącą wodą. Mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!
Wypiekane w specjalnej, metalowej formie...
Słodkie koło ratunkowe!